Där tiden stått stilla

För ett par veckor sedan var jag på ett uppdrag med jobbet i Norrbotten. En av dagarna bar det sig inte bättre än att vi gav oss iväg upp till Karesuando vid den svensk-finska gränsen. Min gode vän och arbetskamrat Mikael Rosell hade dagen före ringt ett par samtal så att vi fick lov att göra ett litet studiebesök i den kända knivfabriken, Karesuandokniven. Ett fantastiskt besök i en verkstadsmiljö jag inte upplevt på många år. Till saken hör väl att jag sedan barnsben älskat knivar och kommer väl ihåg dagen då jag sydde fast knivbeviset på min scoutskjorta. Karesuandokniven använder modern teknik gällande stålbearbetning och gravyr men när det gäller läder, masurbjörk och renhorn så gäller det traditionella hantverket. Det kändes som att vi gjorde en resa bakåt i tiden och det kändes bra. Människorna i fabriken var vänliga och jobbade på i lagom tempo, långt från storstadens hets och stress. Hela stället andades hantverk och jag kände mig privilegierad att få vara där.
Karesuandoknivens webbplats står att läsa: Där människan lever nära naturen där vet man att kniven är det viktigaste redskapet du bär med dig ute på fjället, i skog och mark. En riktigt bra kniv blir din ständige följeslagare.

Jag roade mig med att ta ett gäng bilder vid besöket och de kan du skåda här nedan. Jag har sedan ett par år tillbaka alltid en Karesuandokniv i min ryggsäck. Nu har jag två till och en fantastisk träkåsa i masurbjörk. Ha en fin helg – Claes


2 Comments

  1. Blev du inspirerad av Tores föredrag?
    Intressant miljö även för en oinvigd, stolen är ju toppenfin! Claes, du är inte heller så dålig på att förmedla, i både ord och bild…
    Inger

    • Claes Hillén

      Ja du Inger, vem blir inte inspirerad av Tore? Faktum är att bilderna togs för 3 veckor sedan och har inte hunnits med. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med dem. Nu ska jag ut i markerna, kniven och träkåsan är med. Likaså kameran… / Claes

Skriv en kommentar

Människa eller maskin, lös uppgiften! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.