En resa i tiden

Efter ett par veckor med arbete i närheten av Tysklands absoluta mittpunkt bjöd lördagen på en arbetsfri dag. Då tog jag och min kamrat Bengt tillfället i akt att försöka lära lite mer om området där vi kommer att vistas i ungefär 4 veckor.

Staden vi bor i heter Mühlhausen och ligger i förbundslandet Thüringen. Detta område tillhörde efter andra världskriget Tyska demokratiska republiken, DDR, eller som mina kollegor från gamla Väst-Tyskland lite skämtsamt kallar det, Dunkel Deutschland. Efter Berlinmurens fall 1989 inleddes en process som ledde till att DDR, upphörde att existera och fem nya förbundsländer, liksom östra Berlin, anslöt sig till Förbundsrepubliken Tyskland i oktober 1990. Det jag förundras över när jag reser runt här nere är hur annorlunda många saker ter sig här i forna DDR efter 40 år med enpartisystem, angiveri, murar och Sovjetiskt inflytande, jämfört med hur det ser ut i övriga Tyskland. Ett exempel är den annorlunda infrastrukturen. Motorvägar har än idag, 25 år efter murens fall, i princip inga avfarter, knappt matställen eller bensinstationer. Än mindre några stora shoppingcenter längs vägarna, vilket är skönt. Landsbygdsvägarna går rakt igenom varenda liten by. Varje by har minst en kyrka och minst ett gästgiveri.

I Mühlhausen där vi bor finns inte mindre än 59 klock- eller kyrktorn. Staden förskonades helt från de allierades bombningar under andra världskriget och stadens kärna med slott och ringmur härrör från perioden 1400-1600. Det mesta av den bebyggelse som finns kvar i staden kom dock till strax före och efter första världskriget. Staden är nästan helt förskonad från de grå och fyrkantiga miljonprogramhus som vi är så vana att förknippa Öst-Tyskland med. 40 år som enpartistat har dock satt sina spår och under de 25 år som staden funnits i nuvarande Tyskland har omfattande renoveringar gjorts med relativt små medel. Under kvällspromenaderna här har jag roat mig att fotografera staden och här i min fotoblogg delar jag som vanligt med mig av mina erövringar.

Ha en fin vecka – Claes


3 Comments

 1. Pär Lundqvist

  Påminner om Annedal, Landala på 60-talet, det fanns då många vackra miljöer – detta till skillnad mot dagens stål, glas och betong…

 2. Verkligen spännande miljö. Jag tycker där är vackert. Du har inte bara roat dig med att fotografera du har gjort det bra också. Jag var i Stralsund när det var Östtyskland då jag gick i gymnasiet. Det var verkligen annorlunda på många vis. Så annorlunda våra miljöer. Gott arbete Claes.
  Ha en fin vecka du med.

  //Camilla

 3. Lennart Ahl

  Underbara bilder Claes. Jag hade hoppats hinna med en övernattning i Leipzig i samband med streetphotoresan till Amsterdam men det blev inte så. Leipzig lockar mig för sin textilindustri från förra sekelskiftet och som likt Thüringen tiden stått still i 40 år. När jag ser dina fantastiska bilder så växer min längtan att få plåta i dessa härliga miljöer. Jag avundas dina vackra bilder!

Skriv en kommentar

Människa eller maskin, lös uppgiften! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.