Den gamla tändkulemotorn – vecka 46

Mitt val av veckans bild föll på denna, tagen ute i Ersdalens naturreservat på Hönö. En god vän föreslog att jag skulle kalla bilden för, Havet ger och havet tar. Bilden i sig talar för sig själv men mina tankar kretsar kring hur denna gamla tändkulemotor hamnat i havsbandet bara ett tiotal meter utanför strandlinjen. Inte osannolikt att en fiskebåt varit utsatt för extremt hårt väder och strandat på denna plats. Kanske ett par fiskare på väg hem efter en lyckad fångst råkat ut för oväder övermäktigt båtens förmåga att hålla sig på rätt köl. Kan tänka mig att generationer av fiskare slitit hårt för brödfödan i havet utanför den karga Bohuslänska skärgården. Ena dagen med bärgad fångst komma glidande i bleke för att nästa dag slita ont i bitande kyla och regn som piskar dem i ansiktet.

Mina funderingar om vad det kan vara för en båt som var utrustad med motor med såhär stort svänghjul vara svåra att släppa. Jag letade en del på nätet och tog kontakt med Thomas Davidsson som har en hel webbsida med bilder och information om gamla motorer. Han berättade att det skulle kunna vara en 3-cylindrig tändkulemotor i marinutförande. Hans bästa gissning är June-Munktell eller Säffle. Kan också vara Bolinder, Munktell, Avance eller Skandia. Tändkulemotorer satt i så gott som alla större fiskebåtar och många mindre från tidigt 1900-tal till omkring år 1950. Tack Thomas för informationen.

Efter mailväxling med Thomas har jag fått blodad tand och ska se om det går att göra efterforskningar om hur just denna motor har hamnat på denna plats.
Ha en fin vecka – Claes

 


2 Comments

  1. Hej Claes,
    När jag var på denna plats förra våren och fotade denna motor bland annat, så kom det en herre som bor i närheten gående med sina tre hundar. Han berättade att någon, (han visste vem) från Hönö hade kört dit sin gamla fiskebåt och tänt på. Men motorn blev kvar efter som det var det enda som inte brann upp. Han berättade vidare att han går där med sina hundar nästan varje dag. Kan se av mina bilder att när jag var där var det lågvatten så mera av motorn syntes. Lycka till i sökandet.

Skriv en kommentar

Människa eller maskin, lös uppgiften! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.