Efter stormen, ett oljebad

Det var ett tag sedan jag hade lust att skriva här på bloggen. Lusten att fotografera har också varit sval ett tag, men ikväll blev det faktiskt en tur. Turen gick till Hyppeln, en ö i Göteborgs skärgård belägen i Öckerö kommun. Jag tog hunden med mig och stack iväg. Det har ju stormat och regnat ett tag så chansen för hög vattennivå var stor. På Hönö slöt kamrat Dippe upp och Hyppeln var en outforskad plats för oss båda. Vinden var måttlig och ljuset fint. Jag hade lite förhoppningar om att träffa på lite ovanlig sjöfågel som ibland tar sig in då det stormar rejält och denna kväll hade jag tur. En ung Sillgrissla satt märkbart stilla. Jag närmade mig den försiktigt och plåtade med 200mm brännvidd från ett par olika vinklar. Först trodde jag att Sillgrisslan var skadad eller möjligen sjuk för den var helt orädd. Efeter ett tag insåg jag att den var oljeskadad. Till sist hämtade jag fullformatarn med brännvidd 24mm och nu var jag framme i Terjeposition på 1 meters avstånd 🙂 Detta kan du skåda på sista bilden!


7 Comments

 1. Rickard Hjelmsten

  Jo, den är nog tyvärr oljeskadad och har nog inte långt kvar i livet…. Det finns ju ställen man kan lämna in oljeskadade fåglar där de tvättar dem och så men hur fångar man en sjöfågel?

  Idag var pappa och jag ute vid Måseskär, vi såg också en sillgrissla som var oljeskadad. På Tjörn är det tydligen riktigt illa med oljan men lyckligtvis var det knappt någon olja alls som hade drivit iland på Måseskär. Den lilla oljan vi hittade verkade komma från en oljedunk som hade blåst iland och skvätt olja runt sig.

 2. Sjöberg

  Hej
  Jo, det blev ju fina fågelbilder, framför allt den stora är ju riktigt lysande. Angående den sista så glömde du konvertera till svartvitt….!
  Sjöberg

  ps ska ni ta nån sväng förbi myskoxarna ni också?

 3. Underbart!!!
  Häpnadsväckande bilder…
  Hälsningar

 4. Inger Palo

  Stackarn… vad är det för idioter som släpper ut olja i have i stället för att dumpa det det ska va?
  Dem borde själva släpas i tjockolja och sedan långsamt och …lida mycket.
  Ett foto som griper tag med den bakgrunden!
  /Inger

 5. Tråkigt om det är som du beskriver, bilderna blir inte sämre, men det gör ont att se och de hamnar i ett annat ljus. Dokumentation av baksidan på det moderna samhället. 🙁

 6. Ett möte i naturen väl förmedlat i ord och bild, tycker bilden med titeln blyger är den som är starkast i både hur du fångat sillgrisslan och resten av kompositionen. En samling fina bilder, med utropstecken för Blyger som sagt och den sista på nära håll med vidvinkel.

  • Claes Hillén

   Hej Fredrik, lite skumt beteende av grisslan förvånade mig. Jag fick upplysningar av en kamrat tillika ornitolog idag att denna Sillgrisslan förmodligen är en juvenil och ska vara vit på bröstet. Den har med största sannolikhet landat i en öljepöl därav den mörkbruna bringan. Fågeln mår jättedåligt och kommer antagligen inte att leva så länge till. Någon som har en annan teori?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mer fotografering nu… « Robert Kobsa - [...] Hilléns bild på en Sillgrissla tagen vid Hyppeln insåg jag att olyckan är inte långt borta – se hans…

Skriv en kommentar

Människa eller maskin, lös uppgiften! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.