Färg eller svartvitt

Den utvalda bilden är lite av en synvilla, skapad för att får dig som betraktare in i samma svårmod som jag själv befinner mig i. Färg eller svartvitt är just nu frågan jag brottas med. Jag går just igenom bilder från Lofoten. Bilderna tog jag under vår dryga vecka i denna vackra del av världen. Med någon veckas distans till resan känner jag åter lust att ta tag i bilderna. 1600 bilder har jag sorterat ner till 50 st som jag fattat mer eller mindre tycke för. Som ni förmodligen känner till så är vädret på Lofoten minst sagt omväxlande och en del dagar blev det att fotografera i olika former av gråväder. I gråväder minskar ju landskapets kontraster och just nu sitter jag och tittar på den typen av bilder. Vad tycker ni Färg eller svartvitt? Etta eller tvåa? Svartvitt är ju ett klassiskt sätt att avbilda landskap på, å andra sidan känns den rostgula färgen på grästuvorna spännande. HJÄLP! Nederst finner ni 3 klickbara bilder, en i färg, en i svartvitt och en variant som är en mixad bild för att göra valet ännu svårare.


11 Comments

 1. Hej Claes. Jag tror det blir sv/vitt som segrar även om jag gillar den i färg också.
  Sen är kompet bra. Du ska absolut inte beskära i nederkanten. Min svärfar som är konstnär har lärt mig att man ska aldrig dra ut en linje rakt ner/upp i ett hörn. Det ska vara en liten bit ifrån så du har gjort helt rätt i mina ögon.
  MVH Camilla

 2. Den svartvita blir ju underbar utskriven på finfint papper. Gillar dock färgbilden också med de matta färgerna. Kan nog göra sig bra i ett bildspel med liknande bilder. Men min röst faller på den svartvita, nästan lite Ansel Adams! 😉
  /Betongskulptören

 3. Christer Sjöberg

  Hej
  Den mixade kan du slänga i västerhavet!, den känns totalt onödig. De två andra har bägge sina positiva egenskaper och jag tycker att båda ska få leva. Sammanhanget blir avgörande, ska bilden finnas med i en serie, tex en utställning så får helheten bestämma.
  Sjöberg

  • Claes

   Klart att trean är helt onödig, trodde jag var solklart för alla att den endast skulle användas vid jämförelse. I övrigt så håller jag med dig om sammanhanget.

 4. För mig är det sv/v som gäller. Fin i de sparsmakade enstaka färgtonerna också, men bilden får mer djup och blir klassiskt ”storslagen” på nåt vis i sv/v. För övrigt en vacker vy och fint komponerad. /M

 5. Nr två den svartvita är min favorit. perfekt. /M

  • Claes Hillén

   Verkar bli Svartvitt om ni får bestämma… Jag har ett par varianter på komp som jag ska labba med men tackar för er vägledning Magnus, Bente och Brita!

 6. Vacker bild, men så svårt,i färgbilden gillar jag de fina tonerna på fjällen och vattnet, men,,,,i helhet, absolut svartvitt här, den är rent grafiskt mycket läcker. Jag hade också beskurit i nedre delen så staketet slutar i hörnet, ser ut som en väg, nä den bara stör, detta var mina tankar

 7. Patrik Nyman

  03 mix är mitt val! 01 känns för pigg, 02 för dov, 03 perfekt!

  • Claes Hillén

   Dags att nyktra till Nyman! Tack för titten!

 8. Brita

  Jag är helt såld på svartvita motiv från det karga landskapet. De andra två är bra, men jag tycker allra mest om den svartvuita. Vilket landskap. Snyggt komp/brita

Skriv en kommentar

Människa eller maskin, lös uppgiften! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.