Vintervecka på Lofoten

Då vi tre kamrater nyligen gav oss iväg på en fotoresa till Lofoten hade vi en tydlig plan, att ha det lugnt och skönt men framför allt att ha det roligt. Första dagen tog vi oss i högsta möjliga fart de hundra milen från Vårgårda till Tärnaby. Andra dagen började med oväder och kolonnkörning över Saltfjellet. Senare samma dag hade vi kört totalt 178 mil, då var vi endast två minuter från att missa färjan i Bognes. Med hjärtat i halsgropen gled vi genom färjans bogvisir och i den stunden insåg jag att vi varit uppe i farter på runt 140 km/h på sina ställen, jag vet inte om detta är iver eller galenskap. Mamma har sagt att döa fotografer inte är några bra fotografer.

Väl framme på Lofoten kör vi i lugnt tempo de sista 20 milen ut till Flakstadsøya. Det sista som händer oss innan vi når vår destination är att vi får se norrsken. Vi stannar till en liten stund, riggar upp våra kameror på stativ och knäpper ett par bilder, efter det känns den sista halvtimman som en homerun. Norrsken – check! Väl framme i Ramberg startar en vecka med fina upplevelser. Det mesta kretsar kring fotoögonblicken. Vi tömmer en stor kartong vin, vi lagar mat och har trevliga måltider tillsammans. Vi hjälps åt med disk och andra bestyr. Vi vädrar idéer och åsikter, vi är inte alltid överens om hur dagen ska läggas upp men det gör inte så mycket för alla jämkar och ger efter. Varje dag ger vi oss ut med målsättningen att ta fina bilder i nya miljöer men framför allt vill vi ha kul. Och det har vi, vi har fruktansvärt kul. Under vår första dag upplever vi snö, sol, snö igen, vind och kyla, allt inom ett par timmar. Vi åker runt och plåtar på ställen vi varit tidigare men utforskar också nya platser. Dagarna flyger fram, vi färdas mellan ebb och flod, styv kuling och stiltje, snöfallen kommer tätt men i år klarar vi oss helt ifrån regn, visst kinderna är frusna och utrustningen full av sand men vi har en kanonvecka.

Efter 8 dagar börjar jag bli lite mätt på Lofoten, vi blir till och med lite less på varandra och en viss hemlängtan börjar infinna sig. Väl hemma igen efter totalt 10 dagar och 434mil i bil är jag helt färdig. I den stund jag kliver över tröskeln och kramar om familjen känner jag mig nöjd och fri. Det tar dock inte många minuter innan vardagen tränger sig på, väckarklockan ska ställas och sysslor ska skötas. Redan dagen efter slår jag en signal till någon av grabbarna och börjar snacka lite om resan, vi talar om bilder och platser. Efter en vecka börjar jag längta tillbaka, men hallå, Lofoten är en fantastisk plats. Kanske det blir något eller några års uppehåll men till Lofoten ska jag igen.
Ha en fin vårdagjämning – Claes


6 Comments

 1. Sjöberg

  Hej
  Mäktig norrskensbild – mycket bra. Att GD skulle vara insnöad har jag aldrig tyckt men nu ser jag ju att så är fallet!
  Sjöberg

 2. Förstår att du gillar Lofoten. Kanonbilder och en berättelse som gör att man vill åka dit vintertid. Har varit där en gång, då på sommaren och det var fint det med. Fotograf i blottartagen, insnöad Dippe och havsörnen blir mina favoriter.

 3. Brita

  Jag bläddrar och bläddrar bland dina bilder från resan och längtan blir bara större att se med egna ögon. Det som jag gillar i den här mappen är att det är så olika bilder, inte helt självklart Lofoten, tycker om de utsatta byggnaderna i det karga landskapet. Bilden på Dippe är oslagbart bra. ha det gott/brita

 4. Lena Lindvall-snabb

  Fint att få se..speciellt att få vara där.
  NR 11,12,13,14,15,16..fann jag delikata att titta på

 5. Trevlig läsning, resan blev väldigt levande även för oss som inte var med. HÄRLIGT!
  Tretåig utkik och Dippe mellan behagen dagens två favoriter
  Nästa gång får ni ta med lite kvinns och hyra TVÅ hus :O)
  Inger

 6. Ebbe Olsson

  Måste tacka för denna virituella härligt skildrad resa(både i skrift och bilder).Många vackra bilder.Kan inte se mig mätt på den ”Tretåiga” hen ser ut att ha det jäkligt gott i sin utkik.Ha de gott!Ebbe

Skriv en kommentar

Människa eller maskin, lös uppgiften! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.